Ålderssynthet (presbyopi)

Ålderssynthet är ett naturligt tillstånd där synen på nära håll blir suddig och gör det svårt att fokusera när man till exempel läser, skriver, använder en mobiltelefon eller arbetar vid datorn. Det är inte någon sjukdom utan drabbar i princip alla när man blir äldre.

 

Vad är orsaken till ålderssynthet

Hos unga är ögats lins mjuk och flexibel och ändrar lätt form så att man kan fokusera på olika avstånd. När man åldras stelnar linsen i ögat och förlorar sin elasticitet. När flexibiliteten minskar, förlorar ögat sin förmåga att anpassa sig för att kunna fokusera på föremål på nära håll.

 

Symptom på ålderssynthet

Många förväxlar symptomen på ålderssynthet med översynthet. De två tillstånden har dock olika orsaker: översynthet beror på ett för kort öga eller för svag brytkraft i hornhinnan, medan ålderssynthet beror på att linsen förlorat sin flexibilitet.

Det mest avslöjande tecknet på ålderssynthet är suddig syn när man läser, skriver, använder en mobiltelefon eller gör något annat som fordrar god syn på nära håll. Man behöver då hålla det man tittar på längre och längre bort från ögonen för att få en skarp bild, och till slut räcker inte armarna till. Det allra tidigaste tecknet på ålderssynthet är att det tar längre tid att fokusera om från långt till nära håll, och från nära till långt håll.

Behandling av ålderssynthet

Det finns många alternativ för korrigering av ålderssynthet. Med hjälp av ny teknik kan till exempel de som börjar bli ålderssynta fortsätta att bära kontaktlinser.

Vanliga behandlingar för ålderssynthet är:

  • Läsglasögon
  • Progressiva eller bifokala glasögon
  • Ögonkirurgi, vanligast är att byta ut den egna linsen mot en multifokal plastlins (Refractive Lens Exchange, RLE)
  • Kontaktlinser: Med Biotrue ONEday for Presbyopia, ULTRA for Presbyopia och PureVision2 for Presbyopia kan dina ögon fokusera på flera avstånd

Frågor?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc