Astigmatism (brytningsfel)

Astigmatism är ett vanligt synfel som inträffar när en persons hornhinna (eller lins) inte är symmetrisk. En normal hornhinna är rund som en del av en tennisboll. Vid astigmatism kröker sig hornhinnan mer på ett sätt som liknar en rugbyboll. Ungefär 30% av befolkningen har astigmatism över 1 dioptri, dvs borde behöva korrigeras.

Vad är orsaken till astigmatism

Astigmatism kan förekomma i kombination med närsynthet och översynthet. På grund av den asymmetriska kurvaturen fokuserar det astigmatiska ögat ljus korrekt längs en axel, men felaktigt längs den andra axeln. Ljuset som kommer in i ögat  fokuserar inte på en och samma punkt på näthinnan och föremål blir därför suddiga eller förvrängda. Det ger en effekt som påminner om att titta igenom en vågig glasruta.

Symptom på astigmatism

En optiker kan ställa diagnosen astigmatism genom en rad olika tester; ett enkelt syntest, hornhinnemätning eller elektronisk kartläggning av ögats yta.

Vanliga symptom på astigmatism är:

  • Föremål på både nära och långt håll blir suddiga eller får en skugga bredvid sig
  • Svårighet att läsa finstilt text
  • Kisar hela tiden

Behandlingar av astigmatism

Eftersom astigmatism beror på att ljusstrålarna bryts ojämnt korrigeras detta genom att få ljusstrålarna att fokusera på ett enda plan. Det kan göras på flera olika sätt:

 

  • Glasögon
  • Kontaktlinser: Unikt utformade för att uppfylla de särskilda synkorrigeringsbehoven hos personer med astigmatism
  • Laserbehandling: Denna procedur omformar hornhinnan genom att slipa bort små vävnadsbitar från den med laser.

Frågor?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc