Översynthet (hyperopi)

Översynthet (långsynthet) eller hyperopi uppstår när ögat är kortare än normalt eller har en ovanligt platt hornhinna. Det medför att bilder fokuseras bakom näthinnan, istället för på den. Det är ett vanligt tillstånd som ofta är ärftligt. Det innebär att ögats lins måste anstränga sig för att fokusera bilden på näthinnan, något som kan leda till överansträngning, huvudvärk, dubbelseende och trötta ögon.

Spädbarn och barn är normalt översynta. När ögonen växer och blir längre korrigeras tillståndet av sig själv, normalt vid sju eller åtta års ålder. Ungdomar som fortsätter att vara översynta är ofta symptomfria, eftersom de har tillräcklig flexibilitet i linsen för att kunna korrigera synfelet utan hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Med stigande ålder stelnar dock linsen och man kan börja få symtom i 30-40års åldern.

Symptom på översynthet

Till en början har de flesta inga symptom. Med stigande ålder kan man notera ökad svårighet att se föremål på nära håll till dess att också föremål på långt håll ser suddiga ut. Det kan kännas jobbigt att exempelvis läsa länge, eller syssla med annat närarbete, eftersom linsen då måste spänna sig mer. En del får huvudvärk eller känner sig väldigt trötta i ögonen efter längre stunder av närarbete.

Behandling av översynthet

Behandling av översynthet

Översynthet är lätt att åtgärda. Eftersom det uppstår när bilder fokuseras bakom näthinnan korrigeras det genom att bilderna omfokuseras till näthinnan. Detta görs normalt med vanliga former av synkorrigering såsom:

 

  • Glasögon eller kontaktlinser: den enklaste och vanligaste metoden för synkorrigering
  • Kirurgi: Det finns kirurgiska alternativ för att korrigera långsynthet, genom att omforma ögats hornhinna med laser eller genom att byta ut ögats lins (så kallad Refractive Lens Exchange, RLE)

Biotrue ONEday

Endagslins för när- och översynthet

Biotrue ONEday, inspirerad av dina ögon - för ett bekvämt linsbärande hela dagen lång. Biotrue ONEday är utformad för att fungera som dina ögon.

Frågor?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc