Ögoninflammation/Ögoninfektion

Ögoninflammation - symtom, behandling och förebyggande åtgärder

Ögoninflammation är ett vanligt förekommande ögonbesvär, speciellt hos barn, och under förkylningstider. Här kan du lära dig mer om symtomen och hur du lindrar dem på bästa sätt. Ögoninflammation brukar också kallas för konjunktivit.

Orsaker till ögoninflammation

Ögoninflammation orsakas vanligtvis av att virus eller bakterier tar sig in i ögat, mer exakt brukar det handla om bindhinnan (konjuktivan), en slemhinna i främre delen av ögat. Det är en så kallad kontaktsmitta som överförs genom kontakt mellan människor.

Ögoninflammation kan också orsakas av allergi eller föremål som tagit sig in i ögat, och det är vanligt att drabbas i samband med förkylningar. Inflammation är kroppens sätt att försvara sig mot potentiellt skadliga ämnen som tagit sig in i ögat.

Symtom på ögoninflammation

Några vanliga tecken på ögoninflammation är:

  • Rodnad och irritation i ögonvitan
  • Svullnad i och kring ögat
  • Att ögat blir kladdigt och grusigt
  • Skavande känsla

Ögoninflammation brukar oftast drabba båda ögonen (dubbelsidig ögoninflammation). Om inflammationen bara påverkar ett öga kan det behövas en utredning för att se att det inte handlar om någon annan ögonsjukdom.

Är ögoninflammation smittsamt?

Ja, ögoninflammation är smittsamt. Virus och bakterier kan exempelvis sprida sig när fingrar kommer i kontakt med ögonen, eller genom föremål och ytor som flera personer berör.

Ögoninflammation hos barn

Ögoninflammation är vanligt hos barn i förskole- och skolåldern. Sjukdomen smittar mest när barnen har nära kontakt när de leker, vilket gör den vanlig på förskolan.

Det händer att bebisar har genomskinligt kladd i ögonen, utan att det behöver handla om ögoninflammation. Om ögonen inte är röda handlar det troligen om att tårkanalerna inte har utvecklats färdigt.

Desodrop® - en skyddande och smörjande ögondroppe

Ögoninflammation brukar gå över av sig själv inom fem dagar. Under tiden kan du behandla symtomen för att lindra besvären så mycket som möjligt. Du kan exempelvis lindra symtomen med passande receptfria ögonprodukter som droppar, sprayer och gel.

Desodrop är en skyddande och smörjande ögondroppe för både barn och vuxna som hjälper dina ögon vid behandling av ögoninflammation, samt ögoninfektion. Ögondroppen lindrar symtom vid ögoninflammation och ögoninfektion och kan även användas för behandling av torra ögon.

Läs mer om Desodrop här (Länk till Desodrop)

 

Desodrop är en medicinteknisk produkt

DESO/SENOFIDK/202311/0114