Torra ögon och torr hud kring ögonen eller ögonlocken

Om du har torra ögon kan du samtidigt få problem med torr hud kring ögonen eller ögonlocken. Ibland går torra ögon och torr hud hand i hand, och det är vanligt att symtomen förvärras under vinterhalvåret. Här tittar vi närmare på varför, samt vad du kan göra för att behandla besvären.

Om huden kring ögonen och ögonlocken

Huden kring ögonen är tunn och känslig. Därför händer det att symtom som rodnad, irritation och kliande ögonlock uppstår. Torr hud kring ögonen är också ett vanligt symtom vid hudsjukdomar som akne, rosacea, blefarit och atopiskt eksem.

Det kan också bli så att huden kring ögonen och ögonlocken irriteras av att du kliar dig mycket i området. När det kliar kan det svårt att låta bli, och det kan också vara så att du råkar klia dig i ögonen under natten.

Varför får du torr hud kring ögonen och ögonlocken?

Huden kring ögonen och ögonlocken kan bli torr av flera olika orsaker. Det är extra vanligt att huden runt ögonen eller kring ögonlocken blir torr under vinterhalvåret. Kylan gör huden känsligare, och blåsten och den torra luften bidrar till ytterligare belastning. Dessutom blir det många temperaturväxlingar varje dag, då vi rör oss från kyliga utomhusmiljöer till varma inomhusmiljöer.

Om du har hudsjukdomar som gör dig mer känslig är det vanligt att de bryter ut eller förvärras under vintern. Produkterna du använder, exempelvis smink och krämer, kan också påverka huden kring ögonen och ögonlocken.

Vad kan du göra?

Många med torr hud använder vårdande krämer för att skydda huden mot belastningar och hot. Så varför inte göra detsamma för dina torra ögon och huden kring ögonen, speciellt under vintertid? Ögonen och den omkringliggande huden mår bra av återfuktning, och det är även bra att tillföra lipider (fetter).

Ögonspray vid torra ögon och torr hud kring ögonen

Oxyal Triple Action Spray är en smörjande ögonspray som naturligt tillför fukt och stärker tårfilmens alla tre lager. Sprayen är enkel att applicera och ger omedelbar lindring. Ger intensiv återfuktning och en uppfriskande känsla på ögon, ögonlock och området runt ögonen.

Vi erbjuder även Oxyal Total Care Spray, en ögonspray som smörjer, vårdar och förebygger torrhet i och runt ögat. Sprayen vårdar hela ögat, skyddar ögonytan och huden mot cellskador och påskyndar läkning. Den är avsedd för behandling och förebyggande av tecken på måttliga till allvarliga besvär med torra ögon.