Brytningsfel (Astigmatism)

Vad är astigmatism?

Astigmatism, även kallat brytningsfel, är ett vanligt synfel som inträffar när en persons hornhinna (eller lins) inte är symmetrisk. En normal hornhinna är rund som en del av en tennisboll. Vid astigmatism kröker sig hornhinnan mer på ett sätt som liknar en rugbyboll. Ungefär 30% av befolkningen har astigmatism över 1 dioptri, vilket innebär att det behöver korrigeras.

Vad beror astigmatism på?

Astigmatism är ett vanlig synfel som kan förekomma både i kombination med översynthet, eller så kan man ha bara astigmatism. Vid astigmatism är hornhinnan i ögat inte helt rund, utan har en något ojämn form som liknar en rugbyboll. Detta resulterar i att ljuset bryts på olika punkter på näthinnan, vilket kan leda till suddighet och en otydlig synbild.

Astigmatism kan vara ärftligt och kan också förvärras med åldern. Orsaken till den ojämna formen på hornhinnan är inte helt klarlagd. Det är viktigt att noggrant korrigera astigmatism, särskilt för personer som behöver se skarpt på nära håll under längre perioder eller för dem som arbetar framför datorn.

Symptom på astigmatism

En optiker kan ställa diagnosen astigmatism genom en rad olika tester, så som ett enkelt syntest, hornhinnemätning eller elektronisk kartläggning av ögats yta.

Vanliga symptom på astigmatism är:

  • Föremål på både nära och långt håll blir suddiga eller får en skugga bredvid sig
  • Svårighet att läsa finstilt text
  • Kisar ofta

Behandling av astigmatism

Eftersom astigmatism beror på att ljusstrålarna bryts ojämnt korrigeras detta genom att få ljusstrålarna att fokusera på ett enda plan. Astigmatism är lätt att fixa med glasögon eller toriska linser.

Glasögon

Kontaktlinser: Toriska linser är unikt utformade för att uppfylla de särskilda synkorrigeringsbehoven hos personer med astigmatism. Bausch + Lomb erbjuder flera olika sorters toriska linser beroende på hur ofta du vill byta och vad du har för behov.

Laserbehandling: Denna procedur omformar hornhinnan genom att slipa bort små vävnadsbitar från den med laser.