BAUSCH + LOMBS HISTORIA

Bausch + Lomb är ett av de äldsta kontinuerligt verksamma företagen med rötter tillbaka till 1853 då den tyske immigranten John Jacob Bausch startade en liten optikaffär i Rochester, New York. När Bausch behövde mer pengar för att driva verksamheten lånade han 60 dollar från sin gode vän Henry Lomb. Bausch lovade att om företaget växte skulle Lomb bli delägare. Så etablerades ett partnerskap.

I början tillverkade Bausch + Lomb den då revolutionerande nyheten glasögonbågar i gummi samt en bredd av olika optiska produkter som fordrade en hög grad av precision i tillverkningen. 1903 hade företaget fått patent på såväl mikroskop som kikare och till och med en kameraslutare som byggde på ögats reaktion på ljus.

En historia fylld av utveckling

Under hela 1900-talet fortsatte Bausch + Lomb att driva teknikutvecklingen inom optiska produkter. Bausch + Lomb tillverkade det första optiska kvalitetsglaset, utvecklade banbrytande solglasögon för militären under första världskriget och skapade de linser som användes på de kameror som tog de första satellitbilderna av månen. 1971 lanserade Bausch + Lomb de första mjuka kontaktlinserna. Företaget är fortfarande en av de största globala leverantörerna av produkter för ögonvård.

Bausch + Lomb börsnoterades 1937 på New York Stock exchange. I slutet av 1900-talet diversifierades Bausch + Lomb’s portfölj till att omfatta bland annat solglasögon, dentalprodukter och hörselhjälpmedel.

Även om produkterna, ägarskapet och tiderna har förändrats är Bausch + Lomb fortfarande trogen den tradition av förnyelse, kvalitet och hantverk som etablerades av John Jacob Bausch och Henry Lomb.