Lady keeping Contact lens
Lady keeping Contact lens

Torra ögon och skärmanvändning

Det har länge talats om hur skärmanvändning påverkar våra ögon. Ofta handlar det om närsynthet, trötta ögon och huvudvärk, men skärmtiden kan också leda till torra ögon. Besvären har blivit så pass vanliga att ögonläkare använder begreppet “skärmutmattning”. Ibland används också datorögon, skärmögon och CVS (computer vision syndrome).

Om vi tänker på det så är det dock inte svårt att se hur det blivit så. För många av oss blir det mycket skärmanvändning. Arbetet spenderas framför en datorskärm, smartphonen underhåller oss på tunnelbanan, och sedan kopplar vi av med en TV-serie eller dokumentär framför laptopen. Sammanlagt blir det många timmar om dagen.

Därför kan skärmanvändning ge dig torra ögon

Men vad är det med skärmarna som kan ge dig torra ögon och andra besvär? Jo, många timmar framför skärmen innebär ofta att du spänner ögonen och inte blinkar lika mycket. De fokuserar på de små pixlarna på skärmen och påverkas av det bländande ljuset. När ögonen fokuserar på en sådan liten yta under lång tid kan det leda till torra och trötta ögon.

Närseendet aktiverar muskler som fokuserar. Dessa innebär att du spänner flera delar av kroppen, inte bara ögonen. Om du spenderar lång tid i denna fas är det inte så konstigt att du känner dig utmattad. Många förespråkar mikropauser då du lyfter fokus och tittar på något, just för att komma ur denna ställning.

Risken för att drabbas av torra ögon kan öka ännu mer om du använder kontaktlinser, då kombinationen av linser och mycket skärmtid kan belasta ögonen.

Vad kan du göra för att lindra torra ögon?

Torra ögon handlar ofta om att tårfilmen, ett lager på ögats yta som bland annat smörjer och skyddar ögonen, inte fungerar som den ska. I många fall hjälper det att tillföra fukt och lipider (fetter).

Detta kan du göra genom att använda ögondroppar och andra produkter som lindrar symtom på torra ögon. Här hos Bausch & Lomb hittar du flera olika vårdande ögonprodukter som hjälper dig med dina torra ögon.